Srečanje ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov 8.3.2024

Srečanje ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov 8.3.2024

 

Ob mednarodnem dnevu odprtih podatkov smo pripravili srečanje, ki je bilo namenjeno sodelujočim v ekosistemu odprtih podatkov Slovenije. Na srečanju je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh uvodoma med drugim spomnila »da je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) v indeksu odprtih podatkov OURData ocenila, da ostajamo med prvimi desetimi državami OECD, ki vztrajno in sistematično skrbijo za ustrezno zagotavljanje dostopa do odprtih podatkov in spodbujajo uporabo verodostojnih podatkov v korist celotne družbe in gospodarstva. Slovenija je od objave prejšnjega indeksa leta 2019 napredovala iz 10. na 7. mesto na lestvici«.

Dr. Primož Cigoj (PC7 d. o. o.) predstavil orodje PandaChat, ki so ga razvili za poenostavitev procesa pridobivanja podatkov. Ponovno uporabo odprtih podatkov na primeru občine Tržič, ki so prinesli inovativne prototipe produktov, je predstavil dr. Matevž Pesek (Fakulteta za računalništvo in informatiko). Novi evropski projekt CEDAR, ki bo v naslednjih treh letih raziskal možnosti uporabe različnih podatkovnih virov, podatkovnih prostorov ter tehnologij umetne inteligence za bolj transparentno upravljanje javnih financ širom Evrope, pa je predstavila dr. Jolanda Modic (Inštitut za korporativne varnostne študije).

Pravko – slovenski birokratski asistent, je bil zasnovan kot odgovor na frustracijo pri soočanju z birokratskimi postopki, sčasoma pa se je razvil v visoko učinkovito orodje, namenjeno vsakomur, ki želi uveljavljati svoje pravice v Sloveniji. Pri njegovi predstavitvi je Gal Giacomelli demonstriral, kako lahko s pomočjo Pravka rešimo veliko večino nastalih birokratskih problemov, tako za posameznika kot za podjetja.

Približno 80 udeležencev se je med drugim seznanilo s primeri dobrih praks pri ponovni uporabi podatkov.

Agenda srečanja:
11:30 - 11:40
Uvodni pozdrav
11:40 – 11:55
Predstavitev orodja »PandaChat« - dr. Primož Cigoj, PC7 d.o.o.
11:55 – 12:10
Predstavitev ponovne uporabe odprtih podatkov na primeru občine Tržič - dr. Matevž Pesek, Fakulteta za računalništvo in informatiko
12:10 – 12:25
Predstavitev projekta CEDAR - dr. Jolanda Modic, Institut za korporativne varnostne študije
12:25 – 12:40
Pravko - Slovenski birokratski asistent - Gal Giacomelli
12:40 – 13:00
Splošna razprava
13:00 – 13:30
Zaključek srečanja z mreženjem in pogostitev

Povezava na novico o dogodku.