Gastronomske regije Slovenije

Slovenija je opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Posebnosti gastronomske podobe temeljijo v izjemnem kulturnem in razvojnem stičišču evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora, kar je skozi stoletja pogojevalo razvoj in oblikovanje specifičnih kulturnih in življenjskih slogov na ozemlju, ki ga ima danes Republika Slovenija. Slovenijo je prof. dr. Janez Bogataj razdelil na podlagi raziskav na 24 gastronomskih regij, v katerih so strnjene najbolj značilne jedi vseh družbenih skupin in različnih obdobij, kar predstavlja specifično gastronomsko identiteto Slovenije in posameznih regij. Za namen izvedbe hackathona »Kulturna pustolovščina na dlani« je Ministrstvo za kulturo shematično prikazane regije natančneje opredelilo v prostoru (po političnih in fizično-geografskih mejah). Nadaljujte z branjem ...

Podatkovni viri (3)

zip
Gastronomske regije Slovenije
gml
Gastronomske regije Slovenije
kml
Gastronomske regije Slovenije

Dodatne povezave (1)

html
Ministrstvo za kulturo

Dodatne informacije

Dodano na OPSI 13. 09. 2018
Ključne besede gastronomija, geografija, kulinarika, kulturna dediščina, nesnovna dediščina, regionalizacija, slovenija
Področje Kmetijstvo, ribištvo, gozdarstvo in prehrana
Občinski podatki Ne
Jezik podatkovne zbirke Slovenščina
Dostopnost podatkov Podatki so objavljeni kot odprti podatki
Licenca, pod katero je objavljena zbirka odprtih podatkov Priznanje avtorstva (CC BY 4.0)
Posebni pogoji glede ponovne uporabe podatkov Ni omejitev (navedba vira)
Posebni pogoji glede cene ponovne uporabe podatkov Ni omejitve (ponovna uporaba je brezplačna)
Pravna podlaga - brez SOP številke Ni podatka
Pravna podlaga - SOP številka Ni podatka
Pravna podlaga - nazivi Ni naziva
Geografsko območje Slovenija
Tip organizacije Državni organi
Povezanost z drugimi javnimi evidencami Ni povezave