IME OBJAVITELJA:
MINISTRSTVO ZA KULTURO
DATUM (sistemski):
21. 11. 2024
1083 ogledov
0
Gastronomske regije Slovenije
Slovenija je opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Posebnosti gastronomske podobe temeljijo v izjemnem kulturnem in razvojnem stičišču evropskega alpskega, mediteranskega in panonskega prostora, kar je skozi stoletja pogojevalo razvoj in oblikovanje specifičnih kulturnih in življenjskih slogov na ozemlju, ki ga ima danes Republika Slovenija. Slovenijo je prof. dr. Janez Bogataj razdelil na podlagi raziskav na 24 gastronomskih regij, v katerih so strnjene najbolj značilne jedi vseh družbenih skupin in različnih obdobij, kar predstavlja specifično gastronomsko identiteto Slovenije in posameznih regij. Za namen izvedbe hackathona »Kulturna pustolovščina na dlani« je Ministrstvo za kulturo shematično prikazane regije natančneje opredelilo v prostoru (po političnih in fizično-geografskih mejah).
Nadaljujte z branjem ...
Podatkovni viri (3)
zip
Gastronomske regije Slovenije
gml
Gastronomske regije Slovenije
Dodatne informacije
Dodano na OPSI | 13. 09. 2018 |
---|---|
Posodobljeno na OPSI | 25. 09. 2018 |
Ključne besede | gastronomija, geografija, kulinarika, kulturna dediščina, nesnovna dediščina, regionalizacija, slovenija |
Področje | Kmetijstvo, ribištvo, gozdarstvo in prehrana |
Občinski podatki | Ne |
Jezik podatkovne zbirke | Slovenščina |
Dostopnost podatkov | Podatki so objavljeni kot odprti podatki |
Licenca, pod katero je objavljena zbirka odprtih podatkov | Priznanje avtorstva (CC BY 4.0) |
Posebni pogoji glede ponovne uporabe podatkov | Ni omejitev (navedba vira) |
Posebni pogoji glede cene ponovne uporabe podatkov | Ni omejitve (ponovna uporaba je brezplačna) |
Pravna podlaga - brez SOP številke | Ni podatka |
Pravna podlaga - SOP številka | Ni podatka |
Pravna podlaga - nazivi | Ni naziva |
Geografsko območje | Slovenija |
Tip organizacije | Državni organi |
Povezanost z drugimi javnimi evidencami | Ni povezave |
Komentarji (0)